Tratamentul glaucomului

Glaucomul este o boală care se manifestă printr-o evoluție cronică, lentă, care duce la îngustarea progresivă a câmpului vizual, până la nivlelul de vedere tubulară sau chiar orbire completă. Din păcate, boala nu se vindecă, însă diverse metode terapeutice pot ajuta la stoparea sau încetinirea evoluției. Discutăm în articol despre opțiunile de tratament în glaucom și despre ce poți face pentru a-ți menține ochii mai sănătoși pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Este posibil să ai glaucom fără să știi, deoarece această afecțiune poate progresa adesea fără să provoace simptome evidente în stadiile incipiente. Glaucomul chiar este considerat o boală silențioasă pentru că poate afecta vederea periferică înainte de a afecta vederea centrală și pentru că poate progresa fără ca pacientul să simtă vreo durere sau disconfort.

În stadiile incipiente, glaucomul poate fi detectat doar printr-un examen oftalmologic complet efectuat de un medic oftalmolog. Acest examen poate include măsurarea presiunii intraoculare, examinarea nervului optic, examinarea câmpului vizual și alte teste specifice glaucomului.

În general, glaucomul se descoperă la controale de rutină, atunci când medicul constată o tensiune oculară mărită, alături de alte semne ale bolii. Există, însă, și cazuri în care apare așa-numitul atac de glaucom, caz în care tensiunea urcă brusc, la valori de 3‑5 ori mai mari decât normalul, iar ochiul afectat devine roșu aprins și doare foarte tare. Tratamentul glaucomului diferă în funcție de stadiul evolutiv și de rezultatele imediate ale medicației.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce opțiuni de tratament există pentru glaucom?

Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru glaucom, iar alegerea celui potrivit depinde de tipul și stadiul bolii, precum și de răspunsul individual al pacientului.

Picături oftalmice

Picăturile oftalmice sunt adesea prima linie de tratament pentru glaucom și sunt folosite pentru a reduce presiunea intraoculară prin scăderea producției de lichid intraocular sau prin îmbunătățirea drenajului acestuia. Există mai multe tipuri de picături oftalmice disponibile, cum ar fi beta-blocantele, prostaglandinele, inhibitorii de anhidrază carbonică și altele, iar medicul oftalmolog va recomanda picăturile potrivite în funcție de necesitățile individuale ale pacientului.

Tratamentul medicamentos al glaucomului se face, deci, prin instilarea de picături de ochi (în sacul conjunctival), de 1‑2 ori pe zi, în fiecare zi, fără întrerupere. Pentru că această afecțiune nu se vindecă, este necesar ca acest tratament să fie urmat tot restul vieții. În general, se începe cu un singur fel de picături, iar dacă răspunsul terapeutic nu este satisfăcător, medicul poate adăuga un al doilea și chiar al treilea tip de picături.

Medicamente orale

În cazul atacului acut de glaucom se poate aborda și terapia prin medicamente orale sau perfuzii cu medicație hipotensoare, pentru scăderea mai rapidă a tensiunii.

Laser

Atunci când tratamentul glaucomului prin picături nu duce la scăderea presiunii intraoculare la nivelul țintit, următoarea opțiune ar fi egalizarea presiunii între cele două camere ale polului anterior al ochiului cu ajutorul laserului (trabeculoplastie).

Sunt cazuri de glaucom în care această opțiune este de primă intenție (glaucomul cu unghi închis). În acest caz, această intervenție laser se poate face preventiv, de la diagnosticare, pentru a preîntâmpina un viitor atac de glaucom. Practic, se creează o gaură în iris (partea colorată a ochiului), pentru ca umoarea apoasă - substanță care umple ochiul în partea din față - să se poată drena mai ușor.

Intervenție chirurgicală 

Un alt tratament al glaucomului este cel chirurgical, rezervat pentru cazurile în care picăturile au eșuat în scăderea presiunii oculare. Uneori, chiar și după această intervenție, pacientul trebuie să continue administrarea picăturilor.

Un caz particular de glaucom este cel congenital, aici tratamentul glaucomului fiind o urgență chirurgicală. În cazul în care nu se intervine la timp, copilul poate rămâne orb toată viața. După intervenție, se poate observa clarificarea corneei (țesutul din partea anterioară a ochiului) și, uneori, regresia semnelor de la fundul de ochi.

Terapii combinate

Uneori, ca tratament pentru glaucom se poate indica o combinație de picături oftalmice, proceduri laser și/sau intervenții chirurgicale, în funcție de nevoile individuale ale pacientului și de gravitatea bolii. Un studiu recent a concluzionat că rata de progresie a glaucomului a fost semnificativ mai lentă la pacienții tratați cu terapii combinate decât la cei cu monoterapie.

Scopul terapiilor de orice fel este încetinirea progresiei bolii, niciuna dintre ele nereușind să aducă înapoi vederea pierdută până la momentul respectiv. De aceea, controalele periodice, cu examinarea fundului de ochi, a câmpului vizual, măsurarea tensiunii ajustate, precum și OCT-ul de nerv optic, reprezintă singurele modalități de predictibilitate a evoluției bolii. Ajustarea terapiei se va face în funcție de toți acești factori, astfel că este important ca pacientul să aibă o legătură strânsă cu specialistul oftalmolog care îi urmărește afecțiunea.

Ce se întâmplă dacă nu tratezi glaucomul?

Glaucomul netratat poate provoca o îngustare a câmpului vizual, ceea ce înseamnă că persoana afectată poate pierde din ce în ce mai mult din capacitatea de a vedea obiectele și evenimentele care apar în jurul său. În cazurile mai avansate de glaucom, pacienții pot experimenta dureri oculare severe, roșeață și disconfort, care le afectează calitatea vieții. 

Glaucomul este o afecțiune progresivă care poate deteriora treptat nervul optic și poate duce la pierderea câmpului vizual, în special în periferie, înainte de a afecta vederea centrală. Fără tratament adecvat, glaucomul poate duce la orbire permanentă.  De prisos să mai spunem că pierderea vederii și alte simptome asociate glaucomului pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacientului, afectând capacitatea de a desfășura activități obișnuite, de zi cu zi, și de a-și menține independența. 

În concluzie, există opțiuni de tratament pentru glaucom, dar boala nu se vindecă. Deoarece glaucomul poate progresa lent și fără simptome evidente, este important să efectuezi examene oftalmologice regulate, în special dacă ai factori de risc pentru glaucom, cum ar fi vârsta înaintată, istoricul familial de glaucom, presiunea intraoculară crescută sau anumite afecțiuni medicale asociate. Un medic oftalmolog poate identifica semnele precoce ale afecțiunii și poate iniția un tratament adecvat pentru glaucom pentru a încetini progresia bolii și pentru a preveni complicațiile grave, precum pierderea vederii. 

Cum poți să-ți menții ochii cât mai sănătoși pe măsură ce îmbătrânești?

Menținerea sănătății ochilor pe măsură ce îmbătrânești implică adoptarea unui stil de viață sănătos și efectuarea unor măsuri preventive pentru a proteja ochii de efectele îmbătrânirii și de riscul anumitor afecțiuni oftalmologice.

Efectuează examene oftalmologice regulate

Programarea unor examene oftalmologice regulate este esențială pentru depistarea precoce a afecțiunilor oftalmologice și pentru evaluarea sănătății generale a ochilor. Recomandarea standard este de a efectua o examinare oftalmologică completă o dată la 1-2 ani, însă frecvența poate varia în funcție de factorii de risc individuali și de ce îți spune medicul oftalmolog.

Protejează-ți ochii de razele UV

Expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) poate crește riscul de cataractă, degenerare maculară și alte afecțiuni oftalmologice. Pentru a-ți proteja ochii, poartă ochelari de soare cu protecție UV atunci când te afli în aer liber, în timpul verii și mai ales în zilele însorite.

Adoptă o alimentație sănătoasă pentru ochi

O dietă hrănitoare, cu mai multe fructe și legume proaspete, în special cele bogate în vitaminele A, C și E, precum și în antioxidanți și acizi grași Omega-3, poate contribui la menținerea sănătății ochilor și la reducerea riscului de anumite afecțiuni oftalmologice.

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza kale și sfecla elvețiană, sunt bogate în luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care au fost asociați cu reducerea riscului de degenerare maculară și cataractă. Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, heringul și sardinele, este bogat în acizi grași Omega-3, asociați cu reducerea riscului de glaucom și degenerare maculară legată de vârstă. Consumul des de pește (2-3 ori pe săptămână) sau alte surse de Omega-3, cum ar fi semințele de in și nucile, poate ajuta la menținerea sănătății retinei și a vaselor de sânge ale ochilor.

Renunță la fumat

Fumatul poate crește riscul de cataractă, degenerare maculară și alte afecțiuni oftalmologice. Renunțarea la fumat poate contribui la menținerea sănătății ochilor și la reducerea riscului de a dezvolta aceste afecțiuni. Dacă fumezi de mulți ani și ești genul care termin un pachet sau două pe zi, e posibil să ai nevoie de ajutorul medicului pentru a scăpa de acest viciu. Acesta te poate sfătui cum să faci tranziția mai ușoară la viața de nefumător și îți poate prescrie și unele medicamente.

Menține-te hidratat

Consumul adecvat de apă (minim 1,5 litri pe zi, dacă ești o persoană mai slăbuță, nu faci mult efort fizic la muncă sau nu lucrezi în căldură mare) poate contribui și la menținerea hidratării ochilor și la reducerea disconfortului ocular, cum ar fi ochii uscați.

Păstrează un nivel sănătos de activitate fizică

Exercițiile fizice regulate pot contribui la menținerea sănătății generale a organismului, inclusiv a ochilor. O circulație bună a sângelui poate ajuta la furnizarea de nutrienți și oxigen la nivelul ochilor. Chiar și o plimbare zilnică de 30 de minute este de mare ajutor.

Odihnește-te bine noaptea

Odihna adecvată de 7-8 ore sau cel puțin 6 te poate ajuta și la menținerea sănătății ochilor și poate reduce riscul de ochi uscați și oboseală oculară.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Glaucoma
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4212-glaucoma
Pub Med - The glaucoma intensive treatment study: interim results from an ongoing longitudinal randomized clinical trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34327833/
Studiul „The glaucoma intensive treatment study: interim results from an ongoing longitudinal randomized clinical trial”, apărut în Acta Ophthalmol. 2022 Mar;100(2):e455-e462. doi: 10.1111/aos.14978. Epub 2021 Jul 29, autori: Boel Bengtsson et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0